Rize’deki sağlık hizmetlerinin geleceğiyle ilgili bu önemli gelişme, kentte iki büyük hastanenin (Rize Devlet Hastanesi ve Rize Şehir Hastanesi) faaliyet göstereceği anlamına geliyor.
Gündoğdu mevkiinde inşa edilen ve 29 Ekim 2026 tarihinde hizmete girmesi planlanan 800 yatak kapasiteli Rize Şehir Hastanesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile entegre edilecek. Bu entegrasyonla birlikte, halihazırda afiliasyon modeliyle hizmet veren üniversitenin mevcut Eğitim ve Araştırma Hastanesi tüm birimleriyle Rize Şehir Hastanesi bünyesine taşınacak ve mevcut Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin faaliyetlerine son verilecek. Ayrıca, Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yer almasına rağmen yer sıkıntısı nedeniyle Rize Devlet Hastanesi’nde hizmet veren Çocuk Hastalıkları Servisi de Rize Şehir Hastanesi’ne taşınarak burada hizmet verecek.
Eğitim ve Araştırma Hastanesinin taşınmasının ardından binanın ne amaçla kullanılacağı henüz netlik kazanmadı. Ancak hastanenin hemen arkasında öğrenci yurdu bulunması, kentte öğrenci yurduna da ihtiyaç bulunması nedeniyle binanın öğrenci yurduna dönüştürülme ihtimalini güçlendiriyor. Alternatif olarak, sağlık alanında hizmet vermeye devam etmesi durumunda ise palyatif bakım, fizik tedavi, kadın doğum ve çocuk hastalıkları gibi branşlarda hizmet sunabileceği öngörülüyor.
Öte yandan, Rize Şehir Hastanesi’nin servis odalarının tek yataklı ve çift kişilik oda büyüklüğünde planlanarak 800 yatak kapasitesine sahip olması dikkat çekiyor. Ancak, ihtiyaç duyulması halinde yoğun bakım üniteleri hariç yatak sayısının en fazla 1200’e çıkarılabileceği belirtiliyor. Mevcut 530 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yetersizliği nedeniyle hastaların zaman zaman farklı illere sevk edilmek zorunda kalındığı göz önüne alındığında, Şehir Hastanesi’nin hizmete girmesiyle birlikte tek kişilik odaların çok kısa süre içerisinde çift kişilik odalara dönüştürülme ihtimalini de güçlendiriyor.
Ayrıca, Rize Şehir Hastanesi’nin hizmete girmesiyle birlikte Gürcistan başta olmak üzere çevre illerden (Artvin, Erzurum’un İspir ilçesi, Trabzon’un Sürmene, Of, Hayrat ilçeleri) sağlık turizmi ve tedavi amaçlı gelecek hasta sayısında da artış bekleniyor. Bu durumun ve artan uzun süreli tedavi gerektiren hastalıkların etkisiyle, hastanenin ilk 5 yıl içinde 1200 yatak kapasitesinin bile yetersiz kalabileceği ve ek bina veya dolgu çalışmalarıyla hastanenin büyütülmesine gidilebileceği tahmin ediliyor.
Tüm bu potansiyel sorunların önüne geçmek ve Rize Şehir Hastanesi’nin planlanan 800 yatak kapasitesiyle hizmet vermeye devam etmesini sağlamak amacıyla, Güneysu, Çayeli, Pazar ve Ardeşen’deki mevcut ve yapımı devam eden hastanelerdeki doktor eksikliklerinin giderilmesi ve doktor kadrolarının güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Ayrıca, Fındıklı ilçesinde yapılması planlanan sağlık ocağının devlet hastanesine dönüştürülerek doktor kadrosunun takviye edilmesi de bölgesel sağlık hizmetlerinin dengeli dağılımı açısından kritik bir adım olarak görülüyor.
“Bu içerik haber sitesi kaynağından alıntı alınarak ve bilgi vermek amacıyla paylaşılmıştır.”
RİZE
19 Nisan 2025RİZE
19 Nisan 2025RİZE
19 Nisan 2025YURT VE DÜNYA
19 Nisan 2025SON DAKİKA
19 Nisan 2025SON DAKİKA
19 Nisan 2025SON DAKİKA
19 Nisan 2025