DOLAR 38,2552 0.34%
EURO 43,8333 0.15%
ALTIN 4.075,240,33
BITCOIN 32407130.77765%
Rize

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Yönetimlerin Sessizliği Felaketlere Davetiye Çıkardı

Yönetimlerin Sessizliği Felaketlere Davetiye Çıkardı

ABONE OL
18 Nisan 2025 21:12
Yönetimlerin Sessizliği Felaketlere Davetiye Çıkardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DEVA Partili Hasan Karal, insanların dünya ve tabiat dengesini kendi elleriyle yerle yeksan ettiğini belirterek, “İnsanoğlu tabiatın fıtratıyla oynadı. Buna bir de yönetimlerin sessizliği, vurdumduymazlığı hatta teşviki söz konusu olunca felaketlere maruz kalmamız mukadder oldu.” dedi.

Milletvekili Karal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Türkiye’nin büyük bir bölümünde etkili olan zirai don olayı ile ilgili açılan Meclis Araştırması önergelerinin görüşmelerinde söz aldı. Çiftçinin yalnız bırakılmadan, afetlere karşı hazırlıklı bir tarım yapısı inşa edilmesi gerektiğini belirten Milletvekili Karal, tarımda erken uyarı sistemlerinden destek politikalarına, risk yönetiminden üretici refahına kadar uzanan bütüncül bir stratejiye her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu söyledi.

“İnsanoğlu doğanın fıtratıyla oynadı, kendisine emanet edilen bu dünya cennetini cehenneme çevirdi”

Toprağı korumanın ve üreticiyi yaşatmanın, ülkenin yarınını güvence altına almak demek olduğunu belirten Karal, buna karşın insanların doğaya acımasızca davrandığını vurgulayarak, “Şüphesiz ki insanoğlu, kendisine emanet edilen bu dünya cennetini cehenneme çevirdi. İnsanoğlu, yaratıcının kusursuz var ettiği dünya ve tabiat dengesini insanoğlu kendi elleriyle yerle yeksan etti. İnsanoğlu tabiatın fıtratıyla oynadı. Buna bir de yönetimlerin sessizliği, vurdumduymazlığı hatta teşviki söz konusu olunca felaketlere maruz kalmamız mukadder oldu. Tüm bu yaşanan ve yaşanacaklar karşısında her zaman olduğu gibi kadercilik kolaycılığına kaçmak, kaderi de takdiri de tedbiri de anlamamak demektir.” şeklinde konuştu.

Erzurumda ambulanslarinda karistigi trafik kazasi 9 yarali

“Tarım alanındaki siyasi vizyonumuz gıdada tam bağımsızlık”

Karal, tarımı sadece bugünün değil, yarının teminatı olarak gördüklerinin altını çizdi. Tarım alanındaki siyasi vizyonlarının ‘üretim maliyetlerini düşüren, çiftçiyi teşvik eden ve ülkenin gıdada tam bağımsızlığını hedefleyen’ bir anlayışa dayandığını kaydeden Milletvekili Karal, yaşanan büyük afete yönelik çözüm önerileri de şu şekilde sıraladı:

“Üreticilerin borçları faizsiz olarak ertelenmeli, gerekirse silinmelidir”

“Zarar tespiti için bölgesel tarım müdürlüklerinin insan gücü ve teknik donanımı güçlendirilmeli, tespit süreçleri şeffaf ve hızlı şekilde tamamlanmalıdır. TARSİM yeniden yapılandırılmalı; prim desteği artırılmalı, don gibi iklim temelli risklerin tamamı kapsam altına alınmalı, tazminatlar en fazla 30 gün içinde ödenmelidir. Zarar gören üreticilerin borçları faizsiz olarak ertelenmeli, gerekirse silinmeli, üreticilere yeniden ekim için sıfır faizli kredi desteği sağlanmalıdır. Afetlere karşı bölgesel risk haritaları oluşturulmalı, çiftçilere yönelik mobil erken uyarı sistemleri yaygınlaştırılmalıdır. İklim krizine uyumlu tarım politikaları hayata geçirilmeli, dona dayanıklı yerli çeşitlerin geliştirilmesi teşvik edilmelidir. Stratejik ürünlerde stok denetimi ve müdahale alımları planlanmalıdır.”

“Bu içerik haber sitesi kaynağından alıntı alınarak ve bilgi vermek amacıyla paylaşılmıştır.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP