DOLAR 39,9584 0.32%
EURO 47,0584 0.42%
ALTIN 4.199,48-1,30
BITCOIN 42879550.65958%
Rize
17°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Ordu’da “Bilim Kafe” etkinliğinde balık atıklarının gübreye dönüşümünün etkileri anlatıldı

Ordu’da “Bilim Kafe” etkinliğinde balık atıklarının gübreye dönüşümünün etkileri anlatıldı

ABONE OL
28 Haziran 2025 21:26
Ordu’da “Bilim Kafe” etkinliğinde balık atıklarının gübreye dönüşümünün etkileri anlatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Ordu Üniversitesi iş birliğinde “Hamsiden Fındığa-Balık Atıklarının Gübreye Dönüşümü” konulu program düzenlendi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, YÖK Bilim İletişimi Ofisince ülke genelinde üniversitelerde başlatılan “Bilim Kafe” etkinliği, Fatsa ilçesindeki fındık bahçesinde gerçekleştirildi.

Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Korkmaz, etkinliğe katılan fındık üreticileri, öğrenciler ve bilim meraklılarına, balık atıklarının fındık gübresine dönüşümü ile tarım ve çevre dostu üretim yöntemlerini anlattı.

Korkmaz, fındık ve hamsi arasında hayalini kurdukları döngüsel biyoekonomi modeli sayesinde, su ürünleri ile tarım sektörü arasında güçlü bir köprü kurmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Hamsiden elde edilen doğal gübrenin, fındık tarımında bitki besini olarak kullanılması hem çevresel sorunların çözümüne katkı sunacak hem de çiftçiye yeni bir destek modeli yaratacaktır. Bugün, laboratuvarlarımızda geliştirdiğimiz balık protein hidrolizatlarını fındık üreticileriyle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Protein hidrolizatları, bitkilerin kök gelişimini artırıyor, topraktan besin alımını kolaylaştırıyor ve kuraklık stresine karşı tolerans kazandırıyor. Ayrıca toprakta faydalı mikroorganizmaların aktivitesini de artırıyor. Bu yönleriyle hem çevreyi koruyan hem de tarımsal üretimi destekleyen önemli bir yenilik sunuyor.”

Etkinlikte, fındık bahçesinde balık atıklarından elde edilen doğal gübre ile uygulama da yapıldı.

Haber : AA

“Bu içerik haber sitesi kaynağından alıntı alınarak ve bilgi vermek amacıyla paylaşılmıştır.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP